Coklat Moist bakar - Whisper of zlyn

Instagram

Sunday, August 13, 2017

Coklat Moist bakar



        Bila duduk rumah memang nak makan saja tapi tak ada apa boleh makan dalam stock! huh selalu memag suruh akak saja yang buat kek, kita just mengarah nak kek apa. Tapi malangnya akak tak ada okey memang macam buang terbiat masuk dapur buat kek selama ini memang jarang okey.
      
       Kali ini nak buat kek coklat moist bakar pula sebab dulu dah buat yang kukus. Korang boleh cuba after this okey sis pon ambik resepi ini dari blog iamaproudmama . Start dari pada bahan-bahan dulu ye sikit je tak banyak sangat.

Bahan-bahan yang perlu di ayak:
- 2 cawan tepung superfine ataupun guna tepung gandum 
- 3/4 cawan serbuk koko
- 2 tsp soda bikarbonat
- 2 tsp baking powder


Next adalah Bahan-bahan untuk mixer adalah:

- 2 cawan gula kastor (tapi sis pakai 1 1/2 Sebab tak nak manis sangat)
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak (boleh gunakan butter yang dicairkan) *sis pakai minyak saja sebab malas nak cairkan butter haha*
- 1 cawan air suam
- 1 tbsp coklat emulco *ini pun tak letak sebab tak ada*
- 3 biji telur gred A 


 mix semuanya sampai dah agak-agak sebati . Dah molek korang campurkanlah  adunan yang mix tu dengan bahan-bahan yang telah di ayak pada mulanya.
Gaul sampai serbati kalau nak jimat masa masa korang tengah mix bahan tu korang dah boleh panaskan over dulu tak payah nanti nak kena tunggu lagi kan.

then suhu 180 darjah dan bakar dalam 40 sehingga 50 minit ye .
Janganlupa sebelum tuang adunan ke dalam acuan korang perlulah calit sedikit butter dekat bekas tu biar tak melekat. And kalau suka kacang boleh tabur macam sis letak kacang walnut.
tunggulah hasilnya tadaaa.....

 sebenarnya ada dua bekas tapi lagi satu tak sempat pula nak ambik gambar haha.. 
Okey selamat mencuba yeee.

next agak-agak nak buat kek apa pula ye sementara ada dekat rumah ini

2 comments:

Follow by Email

@templatesyard