Sebab dan Cara Mengecilkan pores atau pori - Whisper of zlyn

Instagram

Sunday, February 26, 2017

Sebab dan Cara Mengecilkan pores atau pori

Assalamualaikum nak share beberapa tips lah untuk mengecilkan poripori , mula-mula stress dengan jerawat ye takk ahh sekarang stress dengan bekas jerawat tambah pula pori-pori muka (pore) makin membesar pula omg , seriously kita jatuh level of confident, laki atau perempuan mengalami masalah yang sama tapi yang girls lah lagi tertekan kan , ahhh siapa je yang tak nak cantikkan , nak muka yang bersih tanpa cacat cela, nak flawlesss !!!!!  GIVE ME FLAWLESS FACE PLS!

Dah-dah jangan stress-stress, tapi nak cantik pun perlukan effort juga , banyak je cara dengan mengunakan wang ataupun secara yang tak perlu keluar duit banyakbanyak .
Tapi sebelum itu maybe ada yang masih tertanya-tanya apa tu pori kan ... 

Pori-pori adalah sebuah rongga kecil yang menjadi akses pernapasan kulit. Dengan adanya pori-pori maka kulit bisa melakukan proses metabolisme dan regenerasi dengan mudah. Namun kerap sekali muncul masalah pori-pori besar, terutama pada bagian wajah.

Terkadang pori-pori wajah yang besar membuat kita merasa jengkel, kesal.


Punca-punca pori membesar ! (Take Note)

1.- Kotoran

Kurang menjaga kebersihan juga bisa menjadi penyebab pori wajah menjadi besar. Kotoran seperti sisa make up, debu, sisa, dan yang lain-lain akan berkumpul dan bersarang pada bahagian pori muka okey . Semakin lama kotoran tersebut lekat pada kulit kita ia akan menyebabkan pori membesar. Apabila kamu jarang membersihkan kulit wajah, maka pori wajahmu akan lebih membesar.
2. - Sinar matahari siang
Ketika pagi hari, biasanya kita akan mendapatkan manfaat sinar matahari, namun bila sudah melebihi pukul 10.00pagi maka sinar matahari tersebut akan berubah menjadi senjata mematikan untuk kulit kita. Pancaran sinar matahari siang dapat menyebabkan pori membesar. Bahkan jika kulit terkena pancaran selama berjam-jam, kulit kamu akan mengalami keradangan dan cancer kulit. Tambah pula sekarang ni lapisan ozon yang makin menipis dan matahari pun makin terik memancar. Kalau yang kena bersukan tu janganlah lupa pakai sunblock okey
3. Minyak berlebihan
Minyak sangatlah berguna untuk kulit, kerana minyak dapat menjadi pelembab kulit secara alami dan mencegahnya dari kekeringan kulit. Akan tetapi apabila minyak tersebut diproduksi dalam jumlah besar/berlebihan, maka akan menyebabkan pori menjadi bertambah besar. Jika memiliki minyak berlebih, biasanya itu adalah penyebab pori wajah membesar selama ini tanpa kita sedar.
4. - Pertumbuhan bakteria pada kulit
Adanya bakteria,dan kuman merupakan penyebab munculnya pori wajah membesar yang cukup membahayakan. Sebab selain menyebabkan munculnya masalah pori, adanya bakteria tersebut juga cukup berisiko menyebabkan munculnya masalah jerawat dan bintik hitam di wajah.
5. - Produk kecantikan
Memang sebahagian produk kecantikan akan membuat kulit muka kita nampak cantik, mulus, dan bersinar. Namun apabila produk kecantikan tersebut tidak bersesuai dengan jenis kulit akan menyebabkan pori-pori wajah membesar. Oleh sebab itu, pastikan dulu produk kecantikan yang kamu gunakan sudah bersesuaian dengan jenis kulit. Jangan main guna je manamana produk tanpa tahu masalah kulit kita dan jangan terikut dengan review artis tentang produk , bergantung pada kulit masing-masing sebab bukan semua kulit muka kita sama dan kadang-kadang diaorang takguna pon just promote ! so Behave , cari yang sesuai dengan muka korang.


Cara Mengecilkan pori

1.) Menjaga Kebersihan WajahPenyebab utama yang mengakibatkan pori-pori terlihat besar yakni ketika ada kotoran yang tersumbat pada bagian kulit wajah. Maka dari itu, dianjurkan untuk selalu membersihkan bahagian wajah yang disertai juga pemakaian pelembab, Saat membersihkan wajah dari sabun/pencuci muka, sebaiknya menggunakan air sejuk kerana air sejuk bisa berguna untuk mengecilkan pori-pori pada wajah.2). Lemon Cara mengecilkan pori-pori bisa dengan menggunakan lemon. Penggunaanya pun juga sangat mudah dengan menggunakan perahan dari setengah buah lemon kemudian disapukan air perahan lemon tersebut pada bahagian wajah. Lemon adalah cara yang mudah dan murah membantu mengecilkan kembali pori-pori kulit dan juga memiliki fungsi sebagai bahan yang boleh memutihkan wajah.3.) Tomato

Selain lemon, tomato juga boleh digunakan untuk mengecilkan pori-pori dengan menumbuk tomato ataupun blander sahaja hingga halus dan setelah itu korang boleh sapu pada bahagian wajah dan biarkan beberapa minit tapi jangan lupa sebelum letak tu muka kena bersih , cuci dulu dengan air. Setelah itu bersihkan wajah dengan menggunakan air panas ataupun suam dan mencuci muka korang dengan menggunakan pembersih muka yang bergunakan untuk menghilangkan sisa-sisa tumbukan tomato tadi. Jangan lupa untuk membilas wajah dengan air sejuk hingga bersih. Jangan dibiarkan lama-lama pula sampai esok pagi baru nak basuh berjam-jam okey . lagi sekali NO.
4). Air batu (ice cube)

air batu adalah ubat yang cepat untuk merangsang peredaran darah dan menjadikan kulit korang lebih sihat. Mencuci wajah menggunakan ice mampu mengecilkan pori-pori, hal tersebut kerana sifat dingin dari ice yang dapat dijadikan toner semula jadi. Untuk mendapatkan manfaat lebih, Anda dapat menggabungkan ice dengan lemon dan tomato. Cara ini boleh digunakan oleh siapa saja, kecuali orang-orang yang sedang mengidap penyakit tertentu.
5). Madu
Madu sangat bagus untuk kulit, kerana memiliki sifat penyembuhan antibakteria. Di dalam madu terdapat calcium yang tinggi yang mampu membunuh bakteria yang biasanya dapat menyumbat pori-pori. Di sisi lain, yogurt merupakan sumber yang baik dengan cara membuat kulit Anda terkelupas dan membersihkan pori-pori. Membuat combo yoghurt dan madu, kemudian sapukan sekata pada pori-pori dan diamkan selama beberapa minit. Setelah itu, bilas dengan air yang bersih.

6). Gula dan Minyak Zaitun
Ambil 2 sendok makan gula, tambahkan 1 sendok makan minyak zaitun kemudian tambahkan lagi beberapa tetes jus lemon. Campur semua bahan hingga lembut, kemudian gosok di wajah Anda selama 20 sampai 30 detik. Bersihkan dengan air dingin. Untuk hasil yang lebih baik, gunakan ramuan ini sekali dalam seminggu.

 7).Putih Telur
Putih telur dapat memulihkan kulit dan mengecilkan pori-pori. Sapukan putih telur di seluruh wajah kemudian tutupi dengan tisu. Ketika masker telur benar-benar mengering, lepaskan tisu pada wajah. Ini adalah cara mencegah pori-pori wajah membesar serta membantu mencantikan kulit wajah serta mengangkat kotoran yang menempel di wajah.



*tangan kotor janganlah sentuh-sentuh muka 
*jangan malas basuh muka
*angin pon bawa kekotoran itu yang melekat kat muka
*rajin sikit cuci muka tu

setakat ini sahaja tq

1 comment:

Follow by Email

@templatesyard